Direct naar paginainhoud
Logo Gemeente Almere. Link naar homepage van Relatie en Scheiding.
Logo Gemeente Almere. Link naar homepage van Relatie en Scheiding.

Iedereen kent wel iemand die worstelt met relatieproblemen of een scheiding. Als familielid, vriend of buurtgenoot merk je misschien dat er iets niet goed zit in een relatie. Een scheiding in de omgeving kan ook effect hebben op jou of andere mensen.

Natuurlijk wil je iemand helpen die door zo’n lastige periode gaat. Het is verleidelijk om je mening of ongevraagd advies te geven. Daar help je iemand niet altijd mee. Hoe kun je iemand helpen?

Tips om iemand te helpen die in een scheiding zit

Een luisterend oor

Mensen die in scheiding liggen hebben vaak iemand nodig die zonder oordeel een luisterend oor biedt. Uitspraken als ‘nou dat werd eens tijd’ of ‘je begaat echt de fout van je leven helpen dan niet. Veel mensen weten niet wat wél te zeggen bij zo’n heftige gebeurtenis. Dat geeft niet. Het belangrijkste is dat je er bent en een luisterend oor biedt.

Geef geen ongevraagd advies

Hoe moeilijk ook, laat je adviezen voor wat ze zijn en slik ze in. De meeste mensen die besluiten te gaan scheiden, hebben daar lang over nagedacht. Ze volgen uiteindelijk hun gevoel en nemen voor zichzelf de juiste beslissing. Verwijs door naar een professional, zoals een mediator, die kan helpen.

Iedere scheiding is anders

Iedere scheiding is anders. Het is verleidelijk om scheidingsperikelen en horrorverhalen te delen. Maar negatieve verhalen bezorgen degene in scheiding alleen nog maar een slechter gevoel en dat is natuurlijk helemaal niet je bedoeling.

Bied opvang

Zijn er kinderen in het spel? Dan kan een scheiding nog pijnlijker zijn. Verblijven de kinderen bij de ex-partner, of zijn de kinderen op vakantie met de ex-partner? Dat kan een moeilijke periode zijn voor gescheiden ouders. Je kan er dan voor iemand zijn door iets samen te gaan doen. Wandelen, film kijken of iets waarvan je weet dat hij of zij prettig vindt. Het gemis kan je niet wegnemen maar je kunt wel de aandacht van het verdriet afleiden.

Vermijd kwaadspreken

Het belangrijkste is om de scheiding goed te regelen voor de toekomst. De schuldvraag is minder van belang. Laat dat rusten, vermijd kwaadspreken en bied medeleven.