Direct naar paginainhoud
Logo Gemeente Almere. Link naar homepage van Relatie en Scheiding.
Logo Gemeente Almere. Link naar homepage van Relatie en Scheiding.

Iedere relatie heeft zijn ups en zijn downs. Dit is niets om je voor te schamen. Bewust zijn van het probleem is vaak de eerste stap naar een oplossing. Er kunnen omstandigheden zijn die je relatie onder druk zetten. In Almere is er hulp om door zo’n periode heen te komen. Je kunt aan de volgende dingen denken:

Als ik mijzelf was geweest en we samen goed hadden gepraat, waren we er beter uitgekomen. Misschien waren we dan ook uit elkaar gegaan, maar niet zoals het nu gegaan is.

Jim uit Almere

Het wijkteam

Een maatschappelijk werker van het wijkteam kan je op weg helpen met wat je nodig hebt om je problemen aan te pakken. Samen met de maatschappelijk werker bekijk je hoe je het beste geholpen kunt worden.

Eén gesprek kan genoeg zijn, maar vaak zijn er meer contacten nodig om tot veranderingen te komen. Bij het maatschappelijk werk kan je alleen terecht maar ook samen met je partner of met het hele gezin. Ook bieden ze cursussen en trainingen zoals APK voor je relatie.

Deze cursus van Maatschappelijk Werk besteedt aandacht aan: (beter) leren praten met elkaar, verwachtingen uitspreken, tijd voor elkaar maken en omgaan met verschillen. De cursus bestaat uit 4 avonden en is voor alle inwoners van Almere. Voor deelname vragen we een kleine vergoeding.

Het wijkteam helpt ook bij de opvoeding van je kinderen. Het wijkteam heeft bijvoorbeeld een assertiviteitscursus om beter op te komen voor jezelf. In deze cursus leer je omgaan met lastige situaties, het bespreken van problemen, het aanpakken van conflicten, je mening durven te uiten en het vergroten van je zelfvertrouwen. Kijk bij de wijkteams voor meer informatie.

Scheiden is een moeilijk proces. Het vraagt veel van mensen, zeker als er kinderen bij betrokken zijn. Het is vaak ook het laatste redmiddel, terwijl wij eerder al kunnen helpen. Vanuit het maatschappelijk werk bieden wij bijvoorbeeld relatiegesprekken. Daarom is het goed om bij relatieproblemen al naar ons te komen.

Marijke, wijkwerker van het wijkteam in Almere

Relatietherapie

Relatietherapie kan dieper inzicht bieden in jullie relatie(problemen) en oplossingen en vooruitzichten geven. Kijk hiervoor de lijst met geregistreerde therapeuten in Almere. Controleer bij je zorgverzekering of de kosten vergoed worden.

Voel je beter

Relatieproblemen kunnen invloed hebben op hoe je je voelt. En hoe jij je zelf voelt beïnvloedt weer je relatie. Door te bewegen, te praten over wat er in je omgaat en dingen te doen die je leuk vindt, kun je je beter gaan voelen. Soms is er meer nodig. Denk dan aan het volgende:

Praat met de huisarts of praktijkondersteuner huisarts

Steeds meer huisartsenpraktijken hebben een Praktijkondersteuner Huisarts (POH) in de praktijk. De POH en de huisarts kunnen begeleiding en behandeling bieden bij onder andere relatieproblemen, somberheid en stress. Bespreek met je huisarts wat er mogelijk is.

Geldproblemen

Geldproblemen kunnen stress geven en daarmee de sfeer thuis verslechteren.

  • Grip op je financiën is een budgetcursus. De cursus bestaat uit vijf bijeenkomsten. De volgende vragen komen aan bod in de cursus: ‘Vind je het lastig om overzicht in je geldzaken te krijgen?’, ‘Heb je moeite met rondkomen elke maand?’, ‘Ervaar je stress door financiële problemen?’. De cursus is voor alle inwoners van Almere. Deelname is gratis. Kijk bij De Schoor of ga naar jouw wijkteam.
  • Hebben jullie problemen om rond te komen? Of hebben jullie schulden waar je zelf niet meer uit denkt te komen? Ga naar de pagina schulden.
  • Financiële problemen bij zelfstandigen
    Ben je zzp’er of mkb-ondernemer met maximaal 250 medewerkers? Zie je zakelijke (financiële) problemen aankomen. Of heb je zakelijke problemen en weet je niet bij wie je kunt aankloppen? Meld je dan aan bij MKBDoorgaan of bij het Zelfstandigenloket Flevoland (ZLF).
  • Laag inkomen?
    Kijk voor hulp en advies bij een laag inkomen op www.almere.nl/rondkomen

Onveilige situatie thuis

Bij huiselijk geweld is thuis geen veilige plek meer. De partner of een ander gezinslid is gewelddadig tegen huisgenoten. Soms plegen niet-huisgenoten huiselijk geweld, bijvoorbeeld: een verzorger, een ex-partner, een familielid.

Huiselijk geweld is:

  • Lichamelijk geweld en mishandeling;
  • Seksueel geweld (dwingen tot seksuele handelingen, verkrachten, aanranden, incest,);
  • Geestelijk geweld (dreigen, opsluiten, vernederen, schelden, pesten, negeren).
  • Kindermishandeling is ook huiselijk geweld.

Wat is kindermishandeling?

Bij kindermishandeling wordt vaak gedacht aan het slaan van kinderen, of hen op een andere manier pijn doen. Maar ook als kinderen getuige zijn van een vorm van huiselijk geweld zien of meemaken, noemen we dat kindermishandeling. Ook een lang tekort aan positieve aandacht voor een kind is een vorm van kindermishandeling. Ieder kind heeft namelijk recht op liefde, warmte, geborgenheid van ouders of verzorgers.

Soms ben je als ouders zo bezig met alles wat komt kijken bij de problemen in de relatie of een eventuele scheiding, dat je even wat minder aandacht kunt hebben voor je kind. Of wat minder signaleert wat er gebeurt in je gezin. Dit is heel normaal. Zolang het niet te lang duurt. Mensen uit je omgeving kunnen dan helpen om ervoor te zorgen dat een kind kan praten over wat hij of zij meemaakt of heeft meegemaakt. En kan er wellicht voor jouw kind zijn wanneer jij ook even de ruimte nodig hebt voor jezelf en het regelen van een aantal zaken. Zodat je er daarna weer op een positieve manier kan zijn voor je kind.

Heb jij te maken met huiselijk geweld? Of weet je van huiselijk geweld in je omgeving? Bel dan met Veilig Thuis: 088 22 20 500 (bel bij acuut gevaar 112). Het is dag en nacht bereikbaar. Je kunt ook anoniem een melding maken.