Bij een relatiebreuk kan je rouw ervaren. Veel mensen ervaren ook machteloosheid, woede, pijn, onzekerheid, eenzaamheid en berusting. Psychiater Elisabeth Kübler-Ross heeft de mogelijke fases onderzocht. Je kan na een scheiding door onderstaande fasen gaan.
Heb je vragen over praktische zaken, financiën, ouderschap of conflicten na de scheiding? Ga dan naar het stappenplan.
1. Ontkenning
Je kan niet geloven dat je relatie voorbij is. Je wilt de waarheid ontkennen en nog even blijven geloven dat het niet waar is. Zo wil je jezelf beschermen voor het verdriet. En soms weet je wel dat het over is, maar duurt het even voordat je die gevoelens van verdriet kan toelaten.
2. Boosheid
Als de waarheid doordringt dat de relatie over is, volgt er vaak boosheid. Onder deze woede ligt vaak pijn verborgen. Je bent boos op jezelf, op je partner en je wilt ook graag iemand de schuld geven. Ook kunnen er wraakgevoelens zijn.
3. Onderhandelen en vechten
Als boosheid en protest niet helpen kan je gaan proberen het verlies te verwerken door doelen te bepalen of beloftes te doen. Denk aan stoppen met een slechte gewoonte. Je belooft bijvoorbeeld iets te doen als je daar iets voor terug krijgt. De drijfveer in deze fase is vaak de hoop op herstel.
4. Depressie
Je kan je somber of depressief gaan voelen. Vergeet niet om hulp in te roepen van familie en/of vrienden om je verhaal te delen of om leuke dingen mee te doen. Ga naar de huisarts als je je depressief of overspannen voelt. Zonder hulp is het vaak lastig om eruit te komen. Je staat hier niet alleen in. Veel mensen schakelen daarom hulp in.
5. Aanvaarding
Je accepteert de scheiding en het verdriet. Je gaat weer plannen maken voor je leven na de scheiding.
Hoelang duurt dit?
Dat verschilt per persoon. Elke scheiding is anders. Iemand kan al beginnen met afscheid nemen als die voor het eerst aan scheiden denkt. Misschien al voordat het met de partner is besproken. Als een partner de scheiding totaal niet zag aankomen, en het een onverwachte klap was, dan kan het langer duren. Jij en je (ex-)partner kunnen dus andere emoties ervaren op hetzelfde moment. En je kind kan ook nog in een andere fase zitten. Bij de training scheidingsATLAS van Humanitas leer je hier meer over, en krijg je tips en steun van anderen.
Wil je hulp bij het verwerken van de scheiding? Dan kan je terecht bij je huisarts of het wijkteam.
Elk kind is anders en gaat anders om met het gevoel van verlies. Bij het ene kind slaat het naar binnen. Ze worden stil, gaan vaak zorgen en bemiddelen binnen het gezin. Ogenschijnlijk merk je niet veel aan het kind. Maar ze kunnen somber worden, het plezier in gewone dingen verliezen. Andere kinderen gaan ‘vervelend’ gedrag laten zien. Worden bijvoorbeeld brutaal.
Saskia, kind- en gezinstherapeut en coördinator bij Humanitas.