Direct naar paginainhoud
Logo Gemeente Almere. Link naar homepage van Relatie en Scheiding.
Logo Gemeente Almere. Link naar homepage van Relatie en Scheiding.

Als jullie uit elkaar gaan, blijf je samen ouders voor jullie kinderen. Voor kinderen heeft een scheiding veel gevolgen. Misschien krijgen ze slaapkamers in 2 verschillende huizen of zien ze een van jullie minder vaak . Kinderen kunnen zich onveilig gaan voelen. Of schuldig. Als alles goed geregeld is, kan die veilige basis weer terugkomen. Het is daarom belangrijk dat je bij elke beslissing rekening houdt met je kinderen.

Erkenning, gezag en voogdij

Zijn jullie niet getrouwd of heb je geen geregistreerd partnerschap, dan krijgt de moeder automatisch gezag over het kind. Voor de partner is het mogelijk om het kind te erkennen bij de gemeente. Dit kan al voor de geboorte. De moeder geeft hiervoor toestemming. De partner heeft dan een familierechtelijke band met het kind maar is niet de wettelijke vertegenwoordiger van het kind. Dat is de partner pas als hij/zij gezag aanvraagt na de geboorte bij de griffie van de rechtbank.

Wil je verder praten over erkenning of gezag of vind je het lastig hierover een beslissing te nemen, bel gerust met je wijkteam of ga naar de Wetswinkel Almere.

Meer informatie vind je bij “erkennen en gezag” bij de Rijksoverheid.

We gaan weer goed met elkaar om. Ouderschapsbemiddeling heeft daarbij geholpen. Het gaat niet om mij. Het gaat om onze dochter.

Tamara uit Almere

Het maken van een ouderschapsplan

In het ouderschapsplan staat het belang van het kind voorop. In het plan leggen jullie alle belangrijke afspraken over de opvoeding van jullie kind(eren) vast. Een ouderschapsplan is verplicht voor alle ouders van minderjarige kinderen die gaan scheiden en getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben. Ook als je samenwoont en beiden gezag hebt, ben je verplicht een ouderschapsplan te maken. Bespreek dit plan ook met je kinderen.

Het ouderschapsplan dien je in bij de rechtbank, samen met het verzoekschrift tot echtscheiding of ontbinding van geregistreerd partnerschap. Het indienen van deze stukken moet altijd met behulp van een advocaat.

Lukt het niet om samen het ouderschapsplan te maken? Schakel dan een mediator of advocaat in om te helpen bij het maken van de afspraken. In sommige gevallen kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming in advocaatkosten. Ook voor een mediationtraject bestaat er een regeling voor de tegemoetkoming in de kosten.

Op rechtwijzer.nl kun je zelf het ouderschapsplan maken. Jullie moeten het plan allebei ondertekenen.

Vragen over het ouderschapsplan? Ga dan naar het wijkteam, de Wetswinkel Almere en/of je advocaat of mediator. Kijk ook eens bij het stappenplan op deze website.

Kies een moment om het samen te vertellen aan de kinderen. Leg concreet uit welke veranderingen er voor de kinderen komen, wie voor ze gaat zorgen en dat beide ouders van ze blijven houden. Dat laatste is voor de ouders vanzelfsprekend, maar niet altijd voor de kinderen. Ze willen duidelijkheid, willen weten wat de scheiding voor ze betekent. Het kan zijn dat de kinderen niet meteen emotioneel of heftig reageren en na het gesprek doen alsof er niet zoveel is gebeurd. Dagen erna kunnen pas de vragen en emoties komen. Zorg dat je dan allebei voor ze klaar staat.

Miranda Rietveld, opvoedadviseur

Samen het ouderschap regelen

Een goed geregelde scheiding voorkomt conflicten en maakt het makkelijker om samen ouders te zijn voor jullie kinderen. Er zullen dan minder snel discussies ontstaan. De kinderen weten waar ze aan toe zijn.

ScheidingsATLAS

Hoe zorg je goed voor jezelf en de kinderen? Hoe beleven de kinderen de scheiding? Hoe communiceer je met de andere ouder? Bij de training ScheidingsATLAS krijg je tips en kun je ervaringen delen. Ouders vinden deze training vaak enorm waardevol. De training is gratis voor Almeerders. 

Alle ouders die gaan scheiden of zijn gescheiden zouden deze training moeten bijwonen. Ik ben ongelooflijk blij met alle tips en steun.

Deelnemer ScheidingsATLAS.

Delen van informatie

Voor kinderen is het fijn om te weten wanneer ze precies naar de andere ouder gaan. Je kunt thuis een bord ophangen met de weekindeling of dit op een andere manier duidelijk maken. Ook is het voor kinderen belangrijk als ze mooie momenten ook met de andere ouder kunnen delen. Er zijn apps om dingen te delen als foto’s of een gedeelde agenda. Zo voorkom je misverstanden over afspraken.

App Keep in Touch

De gratis app KiT:  Keep in Touch, ontwikkeld door de Universiteit van Antwerpen, is speciaal om de communicatie tussen gescheiden ouders en kinderen te verbeteren. Er is een digitaal prikbord om foto’s en afspraken te delen. Agenda’s worden gedeeld, net als berichtjes. Ook is er een chatfunctie en een digitaal informatieloket waar je alles kunt vinden over uit elkaar gaan.

Naast een app is het ook goed om de echt belangrijke dingen, over de ontwikkeling van je kind of een nieuwe partner, persoonlijk of over de telefoon met elkaar ­bespreken. Digitaal kunnen berichten soms anders geïnterpreteerd worden.

Voor kinderen verandert er veel als ouders uit elkaar gaan. Geef het kind de tijd, de ruimte en help hem of haar om op een eigen manier mee om te gaan.

Het kind heeft recht op beide ouders

Soms wordt één van de ouders het moeilijk gemaakt om omgang te hebben met het kind of een ouder maakt de ander zwart. Vaak heeft de vader een omgangsregeling. Voor meer informatie bij lotgenoten is er dwazevaders.nl

 

Maar het kan ook gaan om ouderverstoting. Het kind kan het moeilijk vinden om met de situatie om te gaan en besluit één van de ouders niet meer te willen zien. Veelal zijn dat oudere kinderen. Ook voor deze ouders is er een lotgenotengroep: Steunpunt Ouderverstoting

Recht op contact met grootouders

Grootouders spelen een belangrijke rol in het leven van een kind. Soms belemmert één van de ouders de omgang met een kleinkind. Grootouders hebben geen recht op een omgangsregeling, maar kunnen wel zelf een omgangsregeling vragen bij de Rechtbank. Kijk voor grootouders en omgang bij verder-online.nl