Je bent niet de enige die soms een moeilijkere periode doormaakt met je relatie of in scheiding ligt. We hebben voor je wat tips verzameld van mensen die hetzelfde hebben meegemaakt.
Tips van Miranda, opvoedadviseur in Almere
- Val elkaar niet af in het bijzijn van de kinderen en trek niet aan je kind.
- Wat in je eigen hoofd zit, heeft je (ex)partner soms niet door. Wees dan ook duidelijk naar die ander toe. Communiceer duidelijk.
- De ScheidingsATLAS is een training voor ouders die scheiden. In die training leer je hoe je je kind kunt ondersteunen.
- Als je er samen niet uitkomt, kijk met een professional naar je situatie.
Tips van Wendy
- Neem contact op met het Wijkteam en/of de Wetswinkel. Hier zijn professionals en vrijwilligers die je kunnen adviseren als je een scheiding overweegt.
- Als je maandelijkse inkomen onder de 2000 euro netto is, kun je aanspraak maken op gesubsidieerde rechtsbijstand. Bijvoorbeeld een mediator of advocaat met toevoeging, zoals dat heet. Bereid zelf zoveel mogelijk voor en ga op zoek naar een advocaat die het eerste uur geen kosten berekent, zodat je al je vragen kunt stellen.
- Op o.a. de site van het NIBUD staat het geldplan Scheiden, een handige tool die helpt overzicht in geldzaken te houden na een scheiding.
- Een ouderschapsplan staat niet voor eeuwig vast. Je kunt het altijd later met z’n tweeën nog wijzigen.
- Van de online scheidingsATLAS training heb ik veel geleerd over communicatie met je (ex-)partner en bijvoorbeeld over hoe kinderen een scheiding ervaren.
- Ook het boek Aan alle gescheiden ouders, Leer kijken door de ogen van je kind van Marscha Pinedo kan ik iedereen met kinderen aanraden
Tips van Tamara (gescheiden met een dochter)
- Besef dat je kind loyaal is naar beide ouders en het allebei wil pleasen.
- Luister naar je kind en kom erachter wat het nodig heeft.
- Zet jezelf opzij en zet je kind voorop. Het belang van je kind is belangrijker dan je eigenbelang.
- Zit je niet op één lijn of kun je zelfs niet door één deur met je ex, ga voor ouderschapsbemiddeling.
- Mijn dochter heeft meegedaan aan de groepstraining Stoere Schildpadden van Humanitas, voor kinderen van gescheiden ouders. Ze vond het heel leuk en gezellig.
Tips van Sam
- Deel met je partner als voor jou de relatie niet oké voelt, heb het er als volwassenen over. Probeer mediation. Laat niet opeens een bom barsten.
- Praat met iemand die niet meteen een oordeel heeft. Ouders en vrienden hebben goede bedoelingen, maar zitten te dicht op je, willen je beïnvloeden. Gebruik vrienden om samen mee te ontspannen en het eens niet over de scheiding te hebben.
- Schrijf van je af. Ik heb een boekje waarin ik alles kwijt kan. Als ik nu teruglees wat ik jaren geleden heb opgeschreven zie ik welke stappen ik heb gezet.
- Zet jouw voor- en nadelen van een scheiding op een rij en maak een plan van aanpak als je besluit te scheiden.
- Kijk naar en praat met je kinderen. Vraag hun mening, maar laat ze kind zijn.
Tips van Jim
- Een scheiding heeft veel negatieve gevolgen, maar blijf er niet in hangen. Probeer positieve energie te halen uit contact met vrienden en familie. Geniet van je interesses en heb plezier in je werk.
- Zet jezelf op nummer 1 door jezelf niet weg te cijferen, maar blijf positief en enthousiast. Therapie en mindfulness kunnen helpen om de scheiding te verwerken en jezelf beter te leren kennen.
- Wees jezelf naar je partner toe. Uit je gevoelens en deel je emoties.
- Wees een voorbeeld door jezelf te presenteren. Jezelf te laten zien, zodat andere mensen van jouw talenten en je positieve houding kunnen genieten.
- Accepteer de situatie en strijd niet met elkaar.
Tips van Bert en Nicole (gescheiden, 2 kinderen)
- Als je geen aanknopingspunten meer ziet om verder te gaan, hak de knoop door. Als je te lang aanmoddert, gaan irritaties de boventoon voeren.
- Een gratis programma als Dappere Dino’s is echt een aanrader. Kinderen zien dat ze niet de enige zijn met gescheiden ouders.
- Niet alleen tijdens je huwelijk, maar ook daarna ben je verantwoordelijk voor je kinderen. Het is in hun belang dat je als ouders met elkaar blijft praten en respect voor elkaar hebt.
Tips van Marijke, maatschappelijk werker bij wijkteam
- Uit onderzoek blijkt dat relatieproblemen vaak starten als er kinderen worden geboren. Het verandert de dynamiek van de relatie en dit kan erg lastig zijn, zeker als er al persoonlijke problemen spelen. Spelen er relatieproblemen, kom dan al naar ons toe. Wacht niet tot er niks anders op zit dan te scheiden.
- Mocht je toch besloten hebben te scheiden en je komt er niet uit, weet dan dat je je voor ondersteuning ook kunt melden bij een van de wijkteams.
Tips van Saskia, van huis uit kinder- en jeugdtherapeut, nu projectcoördinator Gezin en verlies bij Humanitas Almere
- De beste manier om je kind bij zijn verlies te ondersteunen is geen ruzie te maken met je (ex-)partner als je kind er bij is. En niet negatief over hem of haar te praten tegen je kind. Daarvoor heb je familie en vrienden. Hou het neutraal.
- Een valkuil is om je kinderen in te zetten als boodschapper naar de andere ouder toe als communicatie stroef loopt. Belast je kind daar niet mee.
- Straf niet meteen onredelijk gedrag af van je kind. Probeer erachter te komen waarom je kind zo doet. Stel vragen om te achterhalen waarmee het worstelt. Het onredelijke gedrag kan een teken van frustratie over de scheiding zijn.
- Laat tradities maar ook regels en grenzen zoals ze waren voor de scheiding. Ouders willen vaak vaak meer toegeven aan hun kinderen, omdat ze denken dat de scheiding al zo erg voor ze is. Maar die regels en grenzen geven juist zekerheid en veiligheid in de wereld waarin alles anders is geworden. Dus later naar bed of een extra zakje chips? Niet of alleen af en toe doen als dit voor de scheiding ook niet gebeurde.