Direct naar paginainhoud
Logo Gemeente Almere. Link naar homepage van Relatie en Scheiding.
Logo Gemeente Almere. Link naar homepage van Relatie en Scheiding.

In je werk kun je gezinnen tegenkomen die thuis te maken hebben met relatieproblemen of een scheiding. Naar schatting maken jaarlijks in Nederland ongeveer 70.000 kinderen het uit elkaar gaan van hun ouders mee. In ongeveer 15 tot 20 procent van deze scheidingen ontstaan hoogoplopende en langdurige conflicten rondom de scheiding. Kinderen zijn hier vaak de dupe van.

In Almere zetten de gemeente, maatschappelijk werk, de wijkteams, de wetswinkel, Humanitas, JGZ Almere en vele andere partners zich in om complexe scheidingen te voorkomen. Er is in de stad allerlei hulp beschikbaar om relaties te verstevigen of om gezinnen door het lastige proces van een scheiding heen te loodsen. Veel van die hulp is via deze website te vinden, zoals:

Ouderschapswijzer

Werk met ouders én kinderen werkt, zorg dan dat je weet welke rechten en plichten ouders hebben, bijvoorbeeld als een ouder je vraagt om het dossier van zijn kind in te zien. De ouderschapswijzer (PDF) helpt je inzichtelijk te maken wanneer iemand als de juridische ouders wordt aangemerkt en het ouderlijk gezag uitoefent. Daarnaast staat op beknopte wijze beschreven welke rechten en plichten de verschillende ouders hebben.